piątek, 10 maja 2013

Jego wysokość szparag !

Hej Kochani! :)
Czy tez jesteście tak pozytywnie nastawieni dzięki tej letniej aurze za oknem ?

Ja po wczorajszym treningu (Brzuch z MelB, Bootcamp i zumba <3 ) daję sobie dzień na relaks i jedyne co zrobię to trochę pobiegam po parku

A w kuchni od rana do wieczora królują właśnie szparagi :)
Zupa krem, szparagi w całości z sosem holenderskim, czy też z sadzonym jajkiem .


Jego wysokość szparag – bogate źródło witaminy C, witaminy E, β-karotenu, czyli przeciwutleniaczy chroniących organizm przed wolnymi rodnikami. Zawierają również niewielkie ilości witamin B1 i B2, a także cenne minerały wapń, fosfor, magnez, potas i sód. Warzywa te zawierają znaczne ilości kwasu foliowego, niezbędnego szczególnie u kobiet w ciąży.
Szparagi zawierają również związki chemiczne takie jak między innymi asparagina, które działają pobudzająco na pracę nerek i regulują gospodarkę wodną organizmu ludzkiego. Mają właściwości przeczyszczające i moczopędne. Sezon na szparagi dopiero co wystartował, więc na początek zupa krem !

Składniki :
pęczek białych szparagów (500g)
biała część pora
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
100g szpinaku
600ml bulionu warzywnego
oliwa z oliwek
100ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
pieprz i sól


Por, marchewkę i cebulę drobno siekamy i wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą. Dodajemy rozgnieciony czosnek i wszystko smażymy ok 10 minut na wolnym ogniu .Szparagi obieramy i pocięte na kawałki wrzucamy do garnka z warzywami. Zostawiamy na kolejne 10 minut po czym dodajemy nasz bulion
(w wariancie z winem dodajemy je przed wlaniem bulionu i dopiero po zredukowaniu dodajemy bulion).
Gotujemy 20 minut na wolnym ogniu . Następnie dodajemy szpinak i wszystko miksujemy blenderem :) Przyprawiamy solą i pieprzem. Bez szpinaku jest równie pyszna, więc polecam wypróbować oba warianty :)




Udekoruj zielonymi szparagami, bazylią albo pietruszką :)
Smacznego !


Muszę również powiedzieć, że pod względem wartości odżywczych , zielone szparagi są dużo lepsze :)
Zawierają między innymi chlorofil, który doskonale oczyszcza i dezynfekuje jelita. nerki, wątrobę oraz krew. Odmienna barwa wynika z różnego sposobu uprawy. Białe rosną w ziemi bez dostępu do słońca, zielone natomiast to tzw. pędy naziemne i rosną w górę :)
Jeśli chodzi o przechowywanie szparagów , najlepiej chronić je przed światłem i utratą wilgoci. Trzymajcie je w folii lub wilgotnej ściereczce, a przed schowaniem najlepiej skropić je wodą. W przypadku mrożenia szparagów najbardziej odporne są te zielone :)

Napiszcie nam w komentarzach czy oprócz naszych propozycji macie jakieś ciekawe pomysły na szparagi? 
I oczywiście czy goszczą na Waszych stołach ? :)
 W najbliższym czasie mam zamiar napisać coś o spirulinie - wysokowartościowym białku pochodzącym z alg,  o niezliczonym zastosowaniu w medycynie i kosmetyce - jesteście zainteresowani ?:)
Ja lecę w sportowych butach po dawkę endorfin do parku !

buziaki , K :*

2 komentarze: