Witajcie :*
Z racji tego, że nie miałam dzisiaj pomysłu na obiad , zrobiłam zapowiedziany wcześniej gulasz z kurczaka .
Ciasteczka białkowe cieszyły się większym zainteresowaniem , ale obiecuję!
Pojawią się już jutro ! :)
Gulasz jest zmodyfikowaną wersją gulaszu z przepisu Magdy Gessler :)
Akurat dzisiaj gotowałam obiad również dla domowników i nie wierzyli, że jedzą całkowicie zdrowy posiłek :) !!
Z racji tego, że nie miałam dzisiaj pomysłu na obiad , zrobiłam zapowiedziany wcześniej gulasz z kurczaka .
Ciasteczka białkowe cieszyły się większym zainteresowaniem , ale obiecuję!
Pojawią się już jutro ! :)
Gulasz jest zmodyfikowaną wersją gulaszu z przepisu Magdy Gessler :)
Akurat dzisiaj gotowałam obiad również dla domowników i nie wierzyli, że jedzą całkowicie zdrowy posiłek :) !!
Składniki(dla 4 osób) :
300g piersi z kurczaka
6-7 suszonych pomidorów
oliwa z oliwek
150g świeżego szpinaku
1 cebula
200 ml jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
300g piersi z kurczaka
6-7 suszonych pomidorów
oliwa z oliwek
150g świeżego szpinaku
1 cebula
200 ml jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Najpierw suszone pomidory kroimy na małe kawałki i zalewamy 5 łyżkami oliwy i odstawiamy. Cebulę i kurczaka kroimy na małe kawałki i podsmażamy na patelni. Przerzucamy mięso do garnka i dolewamy pół szklanki wody. Na patelni(tą samą na której smażyłyśmy kurczaka) szklimy pokrojony czosnek z odrobiną oliwy , dodajemy szpinak i dusimy aż szpinak zmięknie. Przerzucamy szpinak do naszgo garnka z kurczakiem . Pomidory i oliwę(nie całą, 2 łyżki zostawiamy na póżniej), która powinna już nieco przesiąknąć smakiem pomidorów dodajemy .
dodajemy do garnka( , przykrywamy i dusimy ok. 5 min. Resztę oliwy mieszamy z jogurtem naturalnym i dodajemy do gulaszy . Do smaku dodajemy pieprzu i soli :)
Dzisiaj gulasz był z pełnoziarnistym ryżem lub (jak na zdjęciu) z komosą ryżową :) Możecie dodać też kaszę gryczaną, kuskus, pęczak - możliwości jest naprawdę wiele :)
Smacznego!
Jedliście już może komosę ryżową? Jest to kasza z pełnowartościowym białkiem o charakterystycznym orzechowym smaku i zapachu . Polecam nie tylko do dań wytrawnych, wersja na słodka też jest bardzo smaczna !
buziaki , K :*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz