piątek, 24 maja 2013

Gulasz z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami :)


Witajcie :*
Z racji tego, że nie miałam dzisiaj pomysłu na obiad , zrobiłam zapowiedziany wcześniej gulasz z kurczaka .
Ciasteczka białkowe cieszyły się większym zainteresowaniem , ale obiecuję!
Pojawią się już jutro ! :)

Gulasz jest zmodyfikowaną wersją gulaszu z przepisu Magdy Gessler :)
Akurat dzisiaj gotowałam obiad również dla domowników i nie wierzyli, że jedzą całkowicie zdrowy posiłek :) !!



Składniki(dla 4 osób) :   

300g piersi z kurczaka   
6-7 suszonych pomidorów   
oliwa z oliwek  
150g świeżego szpinaku 
 1 cebula   
200 ml jogurtu naturalnego  
3 ząbki czosnku  
sól, pieprz do smaku

 Najpierw suszone pomidory kroimy na małe kawałki i zalewamy 5 łyżkami oliwy i odstawiamy. Cebulę i kurczaka kroimy na małe kawałki i podsmażamy na patelni. Przerzucamy mięso do garnka i dolewamy pół szklanki wody. Na patelni(tą samą na której smażyłyśmy kurczaka) szklimy pokrojony czosnek z odrobiną oliwy , dodajemy szpinak i dusimy aż szpinak zmięknie. Przerzucamy szpinak do naszgo garnka z kurczakiem . Pomidory i oliwę(nie całą, 2 łyżki zostawiamy na póżniej), która powinna już nieco przesiąknąć smakiem pomidorów dodajemy .
dodajemy do garnka( , przykrywamy i dusimy ok. 5 min. Resztę oliwy mieszamy z jogurtem naturalnym i dodajemy do gulaszy . Do smaku dodajemy pieprzu i soli :) 



Dzisiaj gulasz był z pełnoziarnistym ryżem lub (jak na zdjęciu) z komosą ryżową  :)  Możecie dodać też kaszę gryczaną, kuskus, pęczak - możliwości jest naprawdę wiele :) 
Smacznego!

Jedliście już może komosę ryżową? Jest to kasza z pełnowartościowym białkiem o charakterystycznym orzechowym smaku i zapachu . Polecam nie tylko do dań wytrawnych, wersja na słodka też jest bardzo smaczna !

buziaki , K :*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz