Witajcie Moi Drodzy ! :*
Głodni ? Dziś serwuję kolejną propozycję na obiad, jak zawsze pyszną i zdrową :)
Placuszki z cukinii
Głodni ? Dziś serwuję kolejną propozycję na obiad, jak zawsze pyszną i zdrową :)
Placuszki z cukinii
Przepis mam z książki Ewy Chodakowskiej, jednak za każdym razem zmieniam zioła, by urozmaicić ich smak i trafić na ten, który najbardziej mi odpowiada :)
Składniki :
Cukinia (400g)
4 łyżki pełnoziarnistej mąki
Cukinia (400g)
4 łyżki pełnoziarnistej mąki
2 jajka
1 cebula
łyżka posiekanego oregano
łyżka posiekanej bazylii
łyżka posiekanej bazylii
pieprz ziołowy
szczypta soli
Robiłam je już dwa razy i zamiast świeżego oregano i bazylii, dodałam szczypiorek :)
Cukinię obierz i potrzyj na tarce z dużymi oczkami . Roztrzep jajka i dodaj do nich mąkę, potartą cukinię oraz zioła(bazylia, oregano, szczypiorek, następnym razem spróbuję jeszcze z koperkiem lub pietruszką - co kto lubi :) ) Uformuj placuszki i smaż na rozgrzanej oliwie z oliwek. Aby placki były zrobione na jak najmniejszej ilości oliwy ( która pod wpływem temperatury nie jest już aż tak wartościowa i zdrowa) nalewam trochę na talerzyk i co kilka placuszków smarują nią patelnię za pomocą silikonowego pędzelka :)
Na koniec wyłóż placki na papierowe ręczniki i lekko dociskaj je do nich tak by jak najwięcej tłuszczu wsiąknęło w papier :)
Cukinię obierz i potrzyj na tarce z dużymi oczkami . Roztrzep jajka i dodaj do nich mąkę, potartą cukinię oraz zioła(bazylia, oregano, szczypiorek, następnym razem spróbuję jeszcze z koperkiem lub pietruszką - co kto lubi :) ) Uformuj placuszki i smaż na rozgrzanej oliwie z oliwek. Aby placki były zrobione na jak najmniejszej ilości oliwy ( która pod wpływem temperatury nie jest już aż tak wartościowa i zdrowa) nalewam trochę na talerzyk i co kilka placuszków smarują nią patelnię za pomocą silikonowego pędzelka :)
Na koniec wyłóż placki na papierowe ręczniki i lekko dociskaj je do nich tak by jak najwięcej tłuszczu wsiąknęło w papier :)
Sos:
200 g jogurtu naturalnego (gęstego)
200 g jogurtu naturalnego (gęstego)
1-2 ząbki czosnku
100 gr posiekanego ogórka
pół łyżeczki posiekanej mięty
W zależności od tego jakich ziół użyliśmy do placków , można je wrzucić także do sosu :)
pieprz i sól
Można po prostu wszystko posiekać i wrzucić do jogurtu z rozgniecionym czosnkiem . Ja jednak wrzucam wszystko do szklanki , miksuję blenderem po czym dodaję dopiero posiekany ogórek :) Bardzo nie lubię rozgniatać czosnku, bo wtedy w sosie wyczuwam jego małe kawałeczki, które po rozgryzieniu są zbyt ostre dla mnie. Blender idealnie miksuje wszystko na gładki sos :)
Smacznego !
Buziaki, K. ;*
Mniam *.*
OdpowiedzUsuńWpadnij | best-frieend.blogspot.com
Super przepis, takiego bloga właśnie potrzebowałam :).
OdpowiedzUsuńChciałam zapytać, jakiej oliwy z oliwek używacie (firma,cena)? Wiele razy chciałam ją zakupić, ale gdy stawałam przed sklepowymi półkami z wieeelkim ich wyborem wychodziłam bez niczego.
Buziaki!
Ja używam obecnie olejów z lidla :) Oliwa extra virgin z firmy 'luccese' i oleje z sezamu i prażonych orzechów włoskich z tej serii delux :)Te mniejsze 'delux' kupiłam po 9.90, a oliwa myślę, że ok 20 za pojemność 500 ml - ale pewna nie jestem, bo już kupowałam ja jakiś czas temu :)
UsuńBuziaki, K :*
Dzięki wielkie Kochana :).
UsuńPlacki wypróbowałam, dodałam jednak jeszcze trochę startej marchewki i wyszły pyszne!
Bardzo się cieszę! A następnym razem muszę wypróbować tej opcji z marchewką :) Dziękuję :) K.
Usuńoj zjadłabym, muszę coś takiego zrobić ;)
OdpowiedzUsuńzjadła bym :)
OdpowiedzUsuń